Onderhoudsvragen en tips

– De radiatoren worden niet warm

Als uw radiatoren niet (volledig) warm worden, kan dat liggen aan lucht in de radiator. Het kan helpen om de radiatoren te ontluchten. Als dat niet werkt kunt u proberen om de radiatoren die niet warm worden volledig open te draaien, en de thermostaat heel hoog te zetten. Op die manier kan de ketel mogelijke lucht in de betreffende radiatoren er uit drukken. Ook kan het zijn dat de kraan kapot is. Draai alle andere radiatoren dicht om dit te testen. Als hij nu wel warm wordt, ligt het waarschijnlijk aan de ketel. In dit geval is het verstandig om een deskundige in te schakelen.

-De verwarming maakt een tikkend geluid
Als er geluiden uit de radiatoren komen, kan dit er op wijzen dat er lucht in de leidingen zit. Bij lucht in de leidingen maken de radiatoren een tikkend geluid. Dit kan opgelost worden door de radiatoren te ontluchten.

-Ik ruik een gaslucht bij de cv ketel
Als u een gaslicht ruikt bij uw cv-ketel, draai dan onmiddellijk de gaskranen dicht. Gebruik geen licht- of andere elektrische schakelaars in huis. Rook niet in de buurt van de gaslucht, en zet de ramen en deuren open. Bel de installateur.

-De cv ketel slaat niet aan

Controleer of de gaskraan open staat en of de stekker van de cv ketel in het stopcontact zit. Ligt het hier niet aan? Controleer de aardlekschakelaar of de stoppenkast. Ook kan het zijn dat u de thermostaat hoger in moet stellen.

-Hoe moet ik mijn cv ketel bijvullen?

Zet de thermostaat op de laagste stand. Wacht ongeveer 10 minuten tot de ketelthermostaat maximaal 40° C aangeeft. Haal vervolgens de stekker uit het stopcontact. Bij de CV-ketel vindt u een waterkraan. Sluit de slang aan op de waterkraan. Laat de slang voorzichtig volstromen met water en sluit daarna de kraan weer. Sluit nu de slang aan op de vulkraan van de cv ketel.  Draai eerst de waterkraan open en vervolgens de vulkraan. Als de meter een druk aangeeft van 1,5 tot 2 bar sluit je de vulkraan. Draai eerst de vulkraan dicht en vervolgens de waterkraan. Hou een emmer onder de kraan voordat u de slang loskoppelt. Nu kunt u de CV-ketel weer aanzetten door de stekker in het stopcontact te steken.

– Mijn electriciteitsrekening is erg hoog? Hoe kan dat?

Als je een oude ketel hebt, dan kan dat enorm veel energie kosten. Het loont vaak om een nieuwe ketel aan te schaffen. De aanschafkosten zijn hoog, maar dat wordt door de energie rekening dubbel en dwars ingehaald. Je zou kunnen kiezen voor een cv ketel. Een HR ketel bespaart echter nog meer energie. Ook is het verstandig om de verschillende aanbieders van energie  te vergelijken. Het scheelt vaak veel geld door van energieleverancier te switchen.

De CV ketel specialist van Nederland, CV-ketel123.nl