Soorten ketels

Combi ketels

Combiketels zorgen voor zowel de centrale verwarming in uw huis, als warm water. Veel combiketels hebben een ingebouwde boiler voor het warmwater. Daarnaast zijn er ook nieuwere typen combiketels, waar geen boiler meer in zit. Deze nieuwere combiketels maken namelijk gebruik van de “doorstroom-techniek”. Deze techniek zorgt er voor dat de boiler niet constant het water warm hoeft te houden, maar pas warm water aanmaakt op het moment dat u het nodig hebt.

Solo CV ketels

Ook kunt u er voor kiezen om een solo cv ketel te laten installeren. Een solo cv ketel zorgt alleen voor de centrale verwarming van je huis. Een solo cv ketel heeft dus niets te maken met het hebben van warm water in huis: voor warm water heeft u naast een solo cv ketel nog een ander apparaat nodig, namelijk een boiler. U kiest voor een solo cv ketel met een boiler als u op meerdere plekken tegelijk in huis warm water wilt hebben, zonder dat op een van die plekken het water tijdelijk koud wordt.

HR ketels

Een HR ketel (hoogrendementsketel) is een verwarmingsketel die op aardgas werkt. Een hoogrendementsketel haalt zijn hoge rendement uit de warmterecuperatie van verbrandingsgassen die bij conventionele cv-ketels verloren gaan. Een HR ketel heeft een hoger rendement dan de standaard cv-ketels, waardoor het gasverbruik lager is. HR ketels staan dan ook vooral bekend om hun zuinigheid. De aankooppprijs van een HR ketel is in veel gevallen hoger van die van een gewone cv-ketel, maar op de lange termijn wordt dit gecompenseerd met lagere kosten voor het stoken. HR ketels zijn bovendien vele malen milieuvriendelijker!

VR ketels

Een VR ketel staat voor een cv ketel die verbeterd rendement levert. Een cv ketel is een VR ketel als ongeveer 89% van de energie wordt omgezet in nuttige warmte. Een vr-ketel is minder zuinig dan een HR-ketel, maar behaalt een hoger rendement dan een conventionele ketel.
Een HR ketel moet een afvoer voor condenswater hebben. Bij een VR ketel is dat niet nodig.

Condensatie ketels

Een condensatieketel is een ketel waarbij de waterdamp in de vrijgekomen verbrandingsgassen continu kan condenseren. In een condensatieketel gaat er geen warme verloren. In vergelijking met een lagetemperatuurketel kan men met een condensatieketel een energiebesparing van ongeveer 10% halen. Condensatieketels kunnen met een warmwaterboiler gecombineerd worden voor de warmwaterproductie. Condensatieketels zijn milieuvriendelijk en energiebesparend.

 

De CV ketel specialist van Nederland, CV-ketel123.nl